Generálkivitelezés Kecskemét

Használt vagy új ház? Ez az első kérdés amit felteszünk magunknak, amikor új otthon keresésére adjuk a fejünket. Egy új ház teljes mértékben visszatükrözheti az álom-otthonnal szemben megfogalmazott elvárásainkat, így napjainkban nagyon sokan választják ezt a megoldást. Egy új családi házat azonban nem tud akárki formába önteni. A legtöbb esetben egy generálkivitelezőre lesz szükségünk, de még ez sem jelent garanciát a minőségi munkavégzésre. Ezt a bizonytalanságot (nagy)részben annak köszönhetjük, hogy a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) által felkorbácsolt ingatlanpiacon ma már Dunát lehet rekeszteni az újabbnál újabb generálkivitelezőkkel. Ezek közül sokan nem nyújtják azt a szakmaiságot, amire szükség van az álom-otthon kivitelezése során. Az előző mondat kulcsszava a szakmaiság, hiszen ez egy olyan tulajdonság, aminek a hiányát rögtön tetten lehet érni a produktumban, vagyis egy kész házban. A megfelelő szakmaiság hiányában elkészült házak pedig nagyon megkeseríthetik az újdonsült ház-tulajdonosok örömét, arról nem is beszélve, hogy már a kivitelezés folyamata is nagyon embert próbáló lehet. Ezt az embert próbáló időszakot, és minden későbbi fejfájást elkerülhetjük, hogy ha megtaláljuk (és megbízzuk) azt megfelelő szakmaiságot garantáló generálkivitelezőt, akire rábízhatjuk a fáradtságos munkával megkeresett otthonra valónkat.

Generálkivitelezés RENOVART
 

Generálkivitelezés Kecskemét

Ki is az a generálkivitelező?

Nem vagyunk egyszerű helyzetben, ha a generálkivitelezőt pontosan szeretnénk definiálni. Emiatt már rögtön az elején le kell szögezni, hogy a generálkivitelező fogalmát a hatályos jogszabályok nem ismerik, ami persze nem azt jelenti, hogy a köznyelvben ne találkoznánk vele gyakran. A köznyelvben generálkivitelezőként ismert fogalmat az építési jog fővállalkozó kivitelezőként azonosítja. A fővállalkozó kivitelező pedig az aki építtetővel kivitelezési szerződést kötő, építőipari kivitelezési tevékenységet végző vállalkozó kivitelező.

Ebből a megfogalmazásból is jól látszik, hogy a jogi zsargon nem segíti elő a hétköznapi értelmezést sőt, a szakmai gyakorlatot sem fedi le teljes egészében. Emiatt célszerű az utóbbival, vagyis a szakmai gyakorlattal egy picit részletesebben is megismerkedni. A szakmai gyakorlat megkülönböztet:

  • - fővállalkozót;
  • - generálkivitelezőt és;
  • - alvállalkozót.

Ebben az értelemben fővállalkozóval egy komplex beruházás esetén találkozhatunk, vagyis például egy ipari létesítmény létrehozása mindenféleképpen fővállalkozót kíván. Egy családi ház felépítése viszont - annak ellenére, hogy sok kihívást rejt magában - nem ennyire bonyolult, hiszen jóval kevesebb nyersanyagot igényel és a humán erőforrás szükséglete is kisebb. Ennek megfelelően a legtöbb ház Magyarországon generálkivitelezők irányítása alatt készül el. Az ehhez szükséges tervdokumentációkat sok esetben az építtető (megrendelő) biztosítja, de a legtöbb generálkivitelező teljes körű szolgáltatási csomagja magába foglalja ezek elkészítését is. Ettől függetlenül a generálkivitelező saját szakember-gárdája nem biztos, hogy minden munkafolyamatot el tud végezni, vagyis felmerülhet annak az igénye, hogy az egyes szakkivitelezési feladatokat alvállalkozók lássák el. Mindebből már jól körvonalazódik, hogy a generálkivitelező felelősségi köre a családi ház (épület, építmény) terveknek megfelelő kivitelezésére vonatkozik, ami sokszor magába foglalja a kulcsrakész állapot elérését is. Ezzel szemben az alvállalkozó csak és kizárólag a részére meghatározott szakkivitelezési feladatért felel, azzal is elsősorban a generálkivitelező irányába kell elszámolnia. A mai telített építőipari piacon találkozhatunk olyan generálkivitelezővel is, aki egyáltalán nem rendelkezik saját szakember gárdával, hanem csak alvállalkozókat foglalkoztat, az Ő munkájukat hangolja össze térben és időben.

Generálkivitelezés Kecskemét

Hogyan válasszak generálkivitelezőt?

Az előző fejezetben megismerkedtünk a szükséges alapfogalmakkal, így egy lépéssel közelebb kerültünk a tudatos generálkivitelező választáshoz. A tudatos generálkivitelező választás egyik első állomása pedig a bruttó ár nettó négyzetméterre vetített arányának vizsgálata. Ez egy jól beazonosítható mérőszám (br. Ft / nettó m2), amit könnyedén összehasonlíthatunk a különböző generálkivitelezők között. Ez az egy tényező egyedül mégsem alkalmas arra, hogy csak ennek alapján eldöntsük: Őt / Őket bízom meg a házam felépítésével. Alkalmatlansága abból fakad, hogy az ár önmagában még nem mutatja meg azt, hogy pontosan milyen műszaki tartalmat biztosít az építtetőnek a generálkivitelező. Optimális esetben egy generálkivitelező több különböző műszaki tartalmat biztosít, amelyek közül a megrendelő egyedi igényeinek megfelelően választhat, és az egyes csomagokat még tovább variálhatja. A magasabb műszaki tartalom egyben nagyobb anyagi ráfordítást is jelent.

A műszaki tartalom alapjaiban fogja meghatározni az új családi ház komfortfokozatát, valamint energetikai besorolását (ennél fogva a zöld lábnyomát, vagy energia igényét). Ez utóbbira, vagyis az energetikai besorolásra érdemes egy rövid intermezzo erejéig kitérni. Energetikai tanúsítványt szükséges kiállítani minden 2009. január 01. után felépült családi házra, ennek hiányában a használatbavételi eljárás sem fejezhető be. A tanúsításra vonatkozó jogszabály folyamatos ráncfelvarrás alatt áll, hogy a lehető legpontosabban visszatükrözze az Európai Uniós előírásokat. Ezzel párhuzamosan az épületek energetikai jellemzőinek meghatározását magába foglaló jogszabályt is három lépésben szigorítják. Ennek eredményeként 2021-től legalább 25 százalékban megújuló forrásból kell biztosítani az új épület energiaigényét és ennek már a használatba vételi engedély megszerzésekor is meg kell felelni. Vagyis a jelenleg épülő, valamint tervezés alatt álló házaknál különösen nagy figyelmet kell szentelni annak, hogy elkerüljük a 2020. december 31-ét követő átadást, vagy felkészüljünk a 2021. január 01-ével hatályba lépő szigorításnak történő megfelelésre.

Az árról és a műszaki tartalomról már beszéltünk, de van-e még bármi más, amit érdemes számba venni? A kérdésre a válasz: igen, hiszen mindenféleképp meg kell még említeni az adott generálkivitelező renoméját is, ami első sorban a referenciákból táplálkozik. Referencia alatt pedig az eddig felépített és átadott házakat, valamint az ezzel összefüggő ügyfélelégedettséget kell, hogy értsük. Ez azt jelenti, hogy egy új piaci szereplő esetében még nem számolhatunk renoméval, így ezt a hendikepet kénytelenek a generálkivitelezők vonzó árazással és masszív marketing hadjárattal áthidalni annak érdekében, hogy felkeltsék az építkezni vágyók figyelmét.

Összegezzük a tudatos generálkivitelező választás legfontosabb lépéseit:

  • 1. először is hasonlítsuk össze az egyes generálkivitelezők nettó négyzetméterre vetített bruttó árait;
  • 2. ezt követően vizsgáljuk meg, hogy mit kapunk a pénzünkért, vagyis azt, hogy az egyes generálkivitelezők milyen műszaki tartalmat szolgáltatnak az adott árak mellett;
  • 3. végül, de nem utolsó sorban kérjünk referenciákat azoktól a generálkivitelezőktől, akik fent maradtak a rostán.

Az 1. pont során ne sétáljunk bele a klasszikus kereskedői csapdába, vagyis ne hagyjuk, hogy az ár elterelje a figyelmünket a 2., és a 3. lépésről. Ez különösen igaz abban az esetben, hogy ha ingatlan irodát bízunk meg a számunkra legmegfelelőbb generálkivitelezők felkutatásával, hiszen ilyenkor a képletet felboríthatja a kivitelező által az értékesítőnek fizetett jutalék.

A 2. pont feltételezi a felszínesnél mélyebb szakmai tudást, vagy legalábbis némi műszaki affinitást. Ennek hiányában érdemes felhasználni a rendelkezésünkre álló kapcsolati tőkét, és egy megfelelő tudással rendelkező családtagot vagy esetleg barátot meghívni egy kávéra. A kávé mellett aztán tarthat egy gyorstalpalót sőt, akár az egyes generálkivitelezők által közzétett műszaki tartalmakkal összefüggő véleményét is megoszthatja velünk.

A 3. pontban a referenciát hangsúlyoztuk, ami elsősorban a generálkivitelezővel szerződést kötő építtetők véleményét foglalja magába. Ezen kívül viszont érdemes még kikérni az építészmérnökök, vagy éppen a műszaki ellenőrök ajánlásait is. Az előbbi, vagyis az építész nézőpontja azért lehet releváns, mert náluk jobban kevesen látják át az egyes generálkivitelezők munkafolyamatait. Ezen kevesek közé tartoznak a műszaki ellenőrök, akiknek a munkája arra összpontosul, hogy feltárják az átadás előtt álló házak hibáit.

Minden egyes szűrőnek megvan a maga feladata, ezért nagyon fontos, hogy ne akadjunk meg az 1. pontnál. Vagyis csak azért mert valaki olcsó generálkivitelező, még nem biztos, hogy a 2. és a 3. pontban meghatározott elvárásainknak is eleget tud majd tenni. Az impulzus döntést szorítsuk ki a képletből, vagyis az erősen érzelmi alapokra építkező generálkivitelező választást mindenféleképp kerüljük el.

Generálkivitelezés Kecskemét

Miért válasszam a Renovartot?

Az előző fejezetben körbejártuk, hogy milyen lépések mentén célszerű kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb generálkivitelezőt. Ennek alapján pedig érdemes végigjárni, hogy miért éri meg a Renovartot választani.

Renovart árszínvonal

Az áraink láttán egyértelmű: vannak nálunk olcsóbb generálkivitelezők. Azonban az építőipar esetében is igaz a mondás: a minőséget meg kell fizetni. A minőség ebben az esetben a színvonalas anyaghasználatot, valamint az első osztályú mesteremberek kipróbált munkamódszerét jelenti - és ezeket a Renovart magáénak tudhatja. Tehát ennek az árképzésnek az egyik legnagyobb előnye, hogy a legtöbb munkafolyamatot saját szakember gárdával tudjuk végrehajtani, de az általunk megbízott alvállalkozók megbízhatósága is garantált. Arról nem is beszélve, hogy az általunk vállalt határidőknek is eleget tudunk tenni, ami ma már ritkaság számba megy az építőiparban. A Renovart által felépített családi házak garanciát jelentenek az időtállóságra.

Renovart műszaki tartalom

Az általunk összeállított műszaki tartalmak minden esetben megfelelnek a hatályos jogszabályi előírásoknak, és a legtöbb esetben még ennél is többet biztosítunk. Cégünk 2007-ben már a dél-alföldi régió (Kecskemét és környéke) egyik meghatározó generálkivitelezőjeként a Wienerberger Zrt. szerződött partnerévé vált. Ennek köszönhetően az általunk felépített és a Wienerberger Zrt. által útnak indított Mesterház programban meghatározott feltételeknek megfelelő családi házak Mesterház minősítést kapnak. A Mesterház Tanúsító Oklevél birtokában pedig biztosak lehetünk abban, hogy a magyarországi klímához legjobban igazodó hagyományos technológiai eljárásokat alkalmazva felépített házba költözhetünk. Ez magába foglalja a jó hőszigetelésen keresztül, a kiváló nyári és téli hővédelmet, a masszív falakat, ezzel együtt a tartós és értékálló otthon érzését. Mégsem kell lemondanunk a könnyű alakíthatóságról, vagy akár a bővíthetőségről. A Mesterház Minősítést csak azok az otthonok kaphatják meg, amelyek megfelelnek a Wienerberger Zrt. által meghatározott szigorú szerkezetépítési feltételeknek. A Mesterház Programban történő részvétel részleteiről kérjük érdeklődjön a kijelölt kapcsolattartónktól.

Renovart referencia

A legtöbb Mesterház minősítést elnyerő családi házat 2011-ben a cégünk építette fel az országban, így elnyertük a Mesterház Minőségi Kivitelező kitüntető címet. Ez azonban csak egyetlen állomása a 2003-ban útnak indított építőipari vállalkozásunknak, amely az elmúlt közel két évtizedben rengeteg családi házat épített fel. Ez egyben azt is jelenti, hogy cégünk már a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel felélesztett lakásépítési hullámot megelőzően is rengeteg tapasztalatot szerzett és széles kapcsolati tőkét épített ki magának.