Gépi Földmunka Kecskemét

Egy családi ház felépítése során a tervezést követő egyik első látványos munkafolyamat az alapásás, amelyet a legtöbb esetben már gépi erővel végzünk el, de sok esetben szükség lehet kiegészítő kézi erővel végrehajtott földmunkákra is. Az alapásás mellett azonban még számos más esetben is felmerülhet a gépi földmunkálatok elvégzésének igénye. Ilyen munkálat lehet a tereprendezés, az árokásás, vagy éppen a pincetömb kiemelés. Érdemes ezeket egy-egy rövid bekezdésben kifejteni.

Annak érdekében, hogy a meghatározott földmunkát a terveknek megfelelően el tudjuk végezni, szükség lesz a tengelyt és határvonalakat jelző szelvénykarok és szelvényvázak megfelelő sűrűségű alkalmazására.

Gépi Földmunka RENOVART
 

Amennyiben ezt elmulasztjuk, vagy nem megfelelő módon hajtjuk végre akkor, már az első állomásnál szabotáljuk a családi ház építését, ha alapásásról van szó. Emiatt a szelvényezést minden esetben el kell végezni. A kitűzéssel szemben nagyon fontos elvárás, hogy azt a földmunkát végrehajtó gépkezelő minden esetben a gépről való leszállás nélkül is lássa. A kitűzések megrongálódása, vagy megsemmisülése elfogadható a tervszerű kivitelezés végrehajtása érdekében. Emiatt célszerű kísérő poligonokat is elhelyezni, amelyek segítségével a kitűzéseket szükség esetén helyre lehet állítani. Amennyiben vonalas létesítmény földmunkálatait végezzük, akkor a feladatvégrehajtás előtt meg kell keresni az terveknek megfelelően elhelyezett tengelykarókat és szükség szerint pótolni kell a hiányzókat, valamint célszerű felújítani a szelvényezés jelzésére szolgáló karókat is. Ilyenkor szükség lehet kiegészítő kézi földmunkákra is. Ennek határvonalait általában lécállványokkal kell kitűzni.

Gépi Földmunka Kecskemét

Tereprendezés

Tereprendezésre szükség lehet építkezés előtt, közben és után. Ez magába foglalja a területtisztítást, valamint az esetleges medencék és kerti tavak kiásását is, valamint az ezekből származó föld és sitt elszállítását.

Árokásás

Árokásásra első sorban a különböző közművek bekötése során van szükség. Ezekben az esetekben nagyon fontos, hogy tapasztalt gépkezelő műszeres mérőeszköz segítségével a tervrajzoknak megfelelően végezze el az árokásást.

Alapásás

Egy családi ház elkészítésének első igazán látványos eleme az alap kiásása. Az alapásás mellett azonba érdemes még hangsúlyozni, hogy a munkagépek alkalmasak a sávalapok és a kerítésalapok kiásására is. Az, hogy pontosan milyen gép fogja elvégezni ezt a feladatot, nagyban meghatározza a talajszerkezet, ezért a helyszíni előzetes szemrevételezés elkerülhetetlen. A mérőműszerek alkalmazására ebben az esetben is szükség lesz, hiszen a tervdokumentációktól még annyira se lehet eltérni, mint az árokásás során.

Pincetömb kiemelés

Annak ellenére, hogy manapság nagyon kevés ház alá kerül pince, számos esetben felmerülhet ilyen jellegű igény is. Ebben az esetben még az alapásásnál is nagyobb szerepet kap a talaj szerkezete, valamint az egyéb talajmechanikai jellemzők, így az előzetes helyszíni szemrevételezésre ebben az esetben is szükség lesz. A kitermelt föld — amennyiben a megrendelő kéri — elszállítása billenős autók közreműködésével végrehajtható. Amennyiben a pincetömb kiemelése során sitt, vagy törmelék kerül felszínre, annak az elszállítását is vállaljuk alegközelebbi hivatalos lerakóhelyre.